""""""
Logo Powiat Suwalski

STAROSTWO POWIATOWE W SUWAŁKACH

ul. Świerkowa 60, 16-400 Suwałki
tel. centrala: +48 87 565 92 00,
fax: +48 87 566 47 18

bok@powiat.suwalski.pl
sekretariat@powiat.suwalski.pl

SPIS TELEFONÓW
GODZINY PRACY URZĘDU
poniedziałek - piątek 7:30 - 15:30

Punkt Obsługi Kasowej przy ul. Świerkowej 60, 16-400 Suwałki
czynny w godzinach pracy Starostwa Powiatowego w Suwałkach
poniedziałek – piątek 7:30-15:30

Wydział Komunikacji,
Wydział Architektury i Budownictwa

poniedziałek - piątek 8:00 - 14:30
Wersja Angielska Serwisu Wersja Litewska Serwisu


""""""
UWAGA ASF !
Podlaski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przypomina!


OBJAWY ASF ?
  • gorączka 40 - 42°C i powyżej,
  • wybroczyny i przekrwienie skóry,
  • krwawa biegunka,
  • osłabiony apetyt,
  • nagłe upadki świń w stadzie.
POSTĘPOWANIE ?
  • natychmiastowe zgłaszanie wszelkich przypadków  zachorowań  i  padnięć świń,
  • zabezpieczenie chorych zwierząt – do czasu przybycia lekarza weterynarii.
MOŻLIWE SPOSOBY ROZPRZESTRZENIANIA SIĘ CHOROBY ?
  • przez kontakt bezpośredni z zakażonym materiałem (zakażone zwierzęta, martwe zwierzęta – głównie dziki),
  • poprzez wprowadzenie świń lub produktów ze świń z nieznanego źródła (nielegalny obrót),
  • za pośrednictwem dzików – w środowisku ich bytowania,
  • wobec braku zachowania zasad bioasekuracji w gospodarstwach.
PODSTAWOWE WYMAGANIA  BIOASEKURACJI?
  • zabezpieczenie gospodarstwa przed dostępem dzików (ogrodzenie, zamykane pomieszczenia inwentarskie),
  • zabezpieczenie paszy  i  materiału na ściółkę przed dostępem dzików (stogi, bele),
  • maty dezynfekcyjne przed wejściami do pomieszczeń inwentarskich oraz zabezpieczenie pomieszczeń przed dostępem zwierząt domowych,
  • maty dezynfekcyjne na wjazdach i wejściach do gospodarstwa,
  • używanie oddzielnej odzieży ochronnej w pomieszczeniach dla świń,
  • zwalczanie gryzoni  i owadów,
  • dezynfekcja pomieszczeń i sprzętu mającego kontakt ze świniami,
  • codzienne kontrolowanie stanu zdrowia świń oraz prowadzenie spisu świń wg  grup wiekowych i produkcyjnych.

Uwaga:
- szczegółowe informacje na stronach internetowych Inspekcji Weterynaryjnej (GIW, WIW, PIW)

Pozostałe Aktualności

< Strona z 60 >